Hyppää sisältöön

Hintojen hajonta lisääntyi maanteiden hoidon alueurakoiden kilpailutuksessa

Julkaistu 01.05.2016

Liikenneviraston vuosittainen kilpailutuskierros maanteiden päivittäistä hoitoa koskevista urakoista on ratkennut. Kilpailutusvuorossa olivat nyt 13 tänä vuonna alkavaa urakkaa eri puolilta Suomea eli Raaseporista, Imatralta, Lappeenrannasta, Harjavallasta, Kangasalta, Orivedeltä, Pietarsaaresta, Kuopiosta, Karstulasta, Iistä, Raahe-Ylivieskasta, Kemistä ja Ranualta.

Tarjousten yhteenlaskettu arvo oli 155,5 miljoonaa euroa. Urakoitsija vaihtui vain yhdessä urakassa. Syksyllä uuden urakkakauden alkaessa käynnissä on 79 urakkaa, joita hoitaa kuusi eri urakoitsijaa. Tarjouksia tuli nyt hiukan vähemmän kuin edellisellä kierroksella, keskimäärin 3,6 hyväksyttyä tarjousta urakkaa kohden.

Nyt kilpailutetut urakat jakaantuivat lopulta viiden urakoitsijan kesken, vaikka tarjoajia urakkaa kohden oli aiempaa vähemmän. Lemminkäinen Infra Oy pystyi ainoana toimijana kasvattamaan urakoidensa määrää voittamalla itselleen yhden uuden urakan lisää.

Hintataso nousi hieman edellisvuodesta

Tilaaja ei antanut kustannusarvioita tarjouspyynnön yhteydessä, mutta omaan käyttöön laadittiin kustannusarviot. Valtakunnan tasolla saatujen tarjousten yhteen laskettu hinta oli +1,7 % suurempi kuin tilaajan kustannusarvioiden summa. Yksittäisissä urakoissa hajontaa oli edellisvuotta enemmän. Urakkakohtaisesti erot kustannusarvioon vaihtelivat +42 %:sta -16 %:iin.

Maanteiden hoidon hinnat nousivat keskimäärin hieman edellisestä vuodesta, mutta oli myös urakoita, joiden hintataso laski edellisvuoden hintoihin nähden. Eri vuosina kilpailutettavien urakoiden hintavertailu on varsin vaikeaa, sillä vuosittain kilpailussa on hyvin erityyppisiä urakoita. Myös urakoiden sisältö eri urakoissa on alkanut eriytyä entistä enemmän. Esimerkiksi päällysteiden paikkaukset ovat mukana pääosassa alueurakoita, vaikka niitä teetetään myös erillisissä urakoissa. Lisäksi vuosittain alueurakoiden vaatimuksiin saatetaan tehdä muutoksia ja esimerkiksi tänä vuonna lisättiin kalustoon kohdistuvia vaatimuksia. Lisäksi alueurakoihin sisältyvä tehtävämäärä on vuosien varrella kasvanut.

Tehtäviä talvikunnossapidosta vihertöihin

Alueurakoiden keskeisiä tehtäviä ovat talvikunnossapito, sorateiden pinnan hoito, viher- ja puhtaanapitotyöt, erilaisten varusteiden ja laitteiden kuten liikennemerkkien kunnossapito, päällysteiden paikkaukset sekä osallistuminen osaltaan tilaajalle kuuluvien viranomaistehtävien hoitoon. Hoitotöiden valvonnasta vastaavat ELY-keskukset. 

Urakat luokitellaan vaativuutensa mukaan erittäin vaativiin, vaativiin ja perusurakoihin. Tällä kertaa kilpailutettiin kahdeksan vaativaa ja viisi perusurakkaa. Muiden kuin Iin ja Raaseporin alueurakoiden valintaperusteena käytettiin halvinta hintaa laatuarvioinnin hyväksytysti läpäisseiden tarjoajien kesken. Iin alueurakassa valintaperusteena käytettiin kokonaistaloudellista edullisuutta ja kilpailutus toteutettiin sähköisenä kilpailutuksena. Iin alueurakassa pilotoidaan lisäksi sähköistä toimintamallia, digitalisaatiota alueurakoissa sekä aliurakoitsijoiden nimeämistä jo tarjousvaiheessa. Raaseporin alueurakassa valintaperusteena käytettiin kokonaistaloudellista edullisuutta ja urakkamuotona on hoidon johto urakka (HJU).  Kaikki kilpailutetut urakat ovat viisivuotisia ja alkavat lokakuussa.

Nykyiset toimijat voitokkaita vuoden 2016 kilpailutuskierroksella

Nyt kilpailutetut alueet menivät viidelle urakoitsijalle. Markkinaosuuksissa tapahtui vain pieniä muutoksia. Ainoa urakoitsijamuutos oli, että toissavuonna uutena toimijana hoidon urakoihin mukaan tullut Lemminkäinen Oy voitti yhden uuden urakan edellisvuotisten lisäksi ja nosti näin markkinaosuuttaan. Myös Savon Kuljetus Oy:n markkinaosuus nousi heidän voittaessaan yhden entisen urakkansa. Sen sijaan Destia Oy:n, YIT Rakennus Oy:n ja NCC Roads Oy:n markkinaosuudet pienenivät hieman huolimatta entisten urakoiden voitoista.

Tänä vuonna käynnissä olevien ja käynnistyvien maanteiden hoidon alueurakoiden urakoitsijakohtaiset markkinaosuudet (suluissa edellisen vuoden osuudet):

  • Lemminkäinen Oy 6,4 % (5,9 %)
  • Destia Oy 56.9 % (57,1 %)
  • YIT Rakennus Oy 25,3 % (25,8 %)
  • NCC Roads Oy 6,6 % (6,7 %)
  • Savon Kuljetus Oy 4,0 % (3,6 % )

Lisätietoja:

Kunnossapidon hankinnan asiantuntija Ismo Kohonen, Liikennevirasto, p. 0295 34 3403
Kunnossapidon ja digitalisaation asiantuntija Otto Kärki, Liikennevirasto, p. 0295 34 3330
Hoidon kilpailutuksen hankintapäällikkö Katja Levola, Varsinais-Suomen ELY-keskus,
p. 0295 036 262

Kilpailuttamisen tuloksia 2016

Hoidon ja ylläpidon alueurakoitsijat 1.10.2016 – 1.10.2017 kartalla

www.liikennevirasto.fi/palveluntuottajat/hankinnat/tieurakat

www.ely-keskus.fi/liikenne

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta