Yhteystiedot

Digiroad-operaattori

  • 040 507 2301 (klo 9-16)
  • info(a)digiroad.fi

Pysäkkiasiat

  • pysakit(a)digiroad.fi

Digiroad-keskustelu

Digiroad-verkostolla on oma keskustelukanava Slackissa. Kanavalla on jo yli 100 keskustelijaa - tule sinäkin mukaan! 

 

Digiroad Twitterissä

Hyvä tietää

Digiroad-dokumentit ja liitetiedostot löytyvät myös kootusti Dokumentit -sivulta.

Aineisto

Digiroadin sisältö

Digiroad sisältää teiden ja katujen geometrian sekä ominaisuustiedot. Se on tähän mennessä kattavin ilmainen Suomen tiestöä kuvaava tietokanta, joka tarjoaa käyttäjilleen muun muassa seuraavia väyliin liittyviä tietoja:

Ajoradan keskilinjageometria sisältää tiet, lautta- ja lossiyhteydet, rautatiet sekä erilliset kevyen liikenteen väylät. Digiroadin liikenteeseen liittyviä ominaisuustietoja ovat puolestaan liikenne-elementin ominaisuustiedot, tie- ja katuverkon kulkurajoitukset sekä muut ominaisuudet. Liikennejärjestelmän muita kohteita ovat esim. palvelut. 

Tarkan tietosisällön kuvauksen voit lukea dokumentista Tietolajien kuvaus.

Julkaisujen toimitusmuodot

Digiroad-aineistoa julkaistaan Liikenneviraston verkkopalvelun kautta. Aineisto on ladattavissa koko Suomen kattavana pakettina tai maakuntajakoon perustuvissa paketeissa. Digiroad-aineisto koostuu ESRI shape-tiedostoista, joista kukin sisältää yhden tietolajin geometrisoinnin sekä ominaisuustiedot. Digiroad-aineisto on saatavina kahdessa eri formaatissa (R ja K).

Digiroad R Digiroad K
Digiroad R sisältää referenssiketjuille dynaamisesti segmentoituja ominaisuustietoja ja se julkaistaan ESRI shape -muodossa. Digiroad K -versiossa liikenne-elementit on katkottu ominaisuustiedoiltaan yhtenäisiin osiin. Digiroad K julkaistaan ESRI shape -muodossa.

 

Molemmat versiot ovat ladattavissa ETRS-TM35FIN-koordinaatistossa. 

Toistaiseksi osa tietolajeista on julkaistu Liikenneviraston beta WFS-rajapinnan kautta, mutta julkaistavan aineiston määrä kasvaa kaiken aikaa. Hyödyntäjiä pyydetään huomioimaan, että beta-rajapinnan kautta julkaistavan aineiston formaatti voi vielä muuttua.

Rajapinta: https://extranet.liikennevirasto.fi/inspirepalvelu/beta/wfs

TN-ITS muutosrajapinnan hyödyntäminen Digiroad-aineistopäivityksessä

Digiroad-aineistossa tapahtuvat muutokset julkaistaan kerran vuorokaudessa TN-ITS-rajapinnassa. Muutokset on haettavissa täältä: 
http://tn-its.herokuapp.com/rosattedownload/download/queryDataSets

Aineiston muodostamisessa hyödynnetään OpenLR-kirjastoa. Toistaiseksi aineisto sisältää myös geometrian vähäiset muutokset, eikä ainoastaan linkkien ominaisuustiedoissa tapahtuneita aitoja muutoksia. Rajapinnassa julkaistaan toistaiseksi nopeusrajoitusten ja suurin sallittu rajoitusten (7 kpl) muutokset.

Digiroad-aineiston käyttö

Digiroad-aineiston käytöstä ei peritä maksua, vaan aineisto on saatavilla avoimena datana. Digiroad-aineiston käytössä tulee kuitenkin noudattaa Creative Commons Nimeä 4.0 -lisenssin ehtoja.

Sivu päivitetty 03.11.2017