Takaisin

Joulun menoliikenteessä vilkkainta perjantaina ja lauantaina

Joulun menoliikenteessä vilkkainta perjantaina ja lauantaina

Julkaistu 20.12.2017

Liikenneviraston arvion mukaan joulun menoliikenteessä on vilkkainta perjantaina 22.12. iltapäivällä ja lauantaina 23.12. aamupäivällä. Pahoja ruuhkia ei ole luvassa, mutta esimerkiksi Helsingin ulosmenoteillä liikenne voi paikoitellen jonoutua. Maltti on valttia joululiikenteessäkin, viranomaiset muistuttavat.

Joulun menoliikenne jakautuu pääasiassa kahdelle päivälle, perjantaille ja lauantaille. Liikennettä ennustetaan olevan runsaasti varsinkin perjantaina 22.12. kello 12 ja 18 välillä. Myös lauantaina 23.12. aamupäivällä liikennettä on tavallista viikonloppua enemmän.

”Joululiikenteen vilkkaimpina tunteina nopeudet saattavat laskea esimerkiksi Helsingistä pois johtavilla teillä Tampereen, Lahden, Porvoon ja Turun suuntaan. Mitään läheskään juhannusruuhkan kaltaista ei ole kuitenkaan luvassa, mikäli keli on hyvä ja onnettomuuksia ei satu”, kertoo Liikenneviraston tieliikenteen ohjausyksikön päällikkö Sami Luoma.

Joulun paluuliikenne jakautuu useammalle päivälle, mutta eniten liikennettä on tapaninpäivänä eli tiistaina 26.12. kello 12 ja 19 välillä. Vilkkaimmat tiet ovat valtatiet 3 ja 4 Helsinkiin päin. ”Monet pitävät joulun välipäivät lomana, eivätkä lähde samaan aikaan liikenteeseen. Tästä syystä joulun paluuliikenteessä on todennäköisesti rauhallisempaa kuin menoliikenteessä”, Luoma arvioi.

Jouluna vaihteleva sää

Ilmatieteen laitoksen mukaan joulusää on Suomessa vaihtelevaa lännenpuoleisen ilmavirtauksen vallitessa. Perjantaina ja vielä lauantaina päivällä sää on pääosin poutainen ja osin selkeä. Pakkasta on koko maassa etelän parista pohjoisen reiluun kymmeneen asteeseen. Lauantai-iltana lännestä saapuu sadealue, joka liikkuu sunnuntain vastaisena yönä Suomen yli. Sateet tulevat pääosin lumena tai räntänä, etelärannikolla osaksi myös vetenä. Jouluaattona ja joulupäivänä tulee vielä paikoin lumikuuroja ja sää kylmenee koko maassa. Pakkaslukemat vaihtelevat joulupäivänä etelän noin viiden ja Lapin parinkymmenen asteen välillä. Tapanina lännestä lähestyy taas uusia sateita ja sää lauhtuu.

Vaihtelevien ajokelien takia viimeisimmät säätiedot ja voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta ennen liikenteeseen lähtemistä.

Viranomaisten neljä vinkkiä joululiikenteeseen

1. Älä pidä kiirettä – poliisi valvoo liikennettä joulun aikana

Poliisi muistuttaa, että ajomatkaan on varattava riittävästi aikaa ja joulumieltä mukaan, jotta kaikilla on turvallista ja leppoisaa tien päällä. Kun ajoneuvoja on paljon tien päällä, on hyvä edetä korkeintaan ajoneuvojonon vauhtia.

"Poliisi valvoo joulun aikana tieliikenteen turvallisuutta automaattivalvonnalla sekä poliisipartioilla. Muistakaa käyttää turvavöitä ja kiinnittäkää lapset kunnolla turvaistuimiin", poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta muistuttaa.

2. Näe ja näy liikenteessä

Trafi muistuttaa, että näkeminen ja näkyminen parantavat joululiikenteen turvallisuutta.

”Jonossa ajaessa loska voi lentää jolloin tuulilasinpesulaitteiden tulee olla kunnossa. Kunnolliset pyyhkimensulat ja riittävästi pakkasenkestävää pesunestettä takaavat näkyvyyden”, toteaa Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen: ”Tutustu autosi valojen toimintaan ja käytä niitä oikein, päiväajovaloilla lumituiskussa perä pimeänä ajava kuljettaja on aina riski liikenneturvallisuudelle.”

3. Turvaväli on päivän sana

Liikenneturva varustaisi joululiikenteeseen lähtijät yhdellä sanalla: turvaväli.

”Turvaväliä pitämällä teet itsellesi ja muille palveluksen. Takapuskurin hiillostaminen on Liikenneturvan kyselyjen mukaan yksi kuljettajia eniten liikenteessä ärsyttävistä asioista. Sen lisäksi, että karvaus kuumentaa tunteita liikenteessä, liian lyhyt välimatka lisää myös peräänajon riskiä. Pitämällä riittävää turvaväliä on aikaa havainnoida mitä edessä tapahtuu ja yllättävässä tilanteessa on sitten enemmän aikaa toimia. Etenkin huonolla kelillä turvavälistä huolehtiminen korostuu: liukas tienpinta pidentää jarrutusmatkoja ja pimeyden tai lumi- ja räntäsateen aikana havainnointiin ja toimintaan tarvitaan enemmän aikaa”, perustelee Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen Kuopiosta.

4. Tarkista ajo-olosuhteet ennen matkaa

Onko tie jo aurattu? Miltä ajokeli näyttää? Muun muassa nämä asiat voi tarkistaa kätevästi ennen matkaan lähtöä Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta. Sieltä löytyvät esimerkiksi kelikamerat sekä uutena ominaisuutena maanteiden talvikunnossapidon reaaliaikaiset tiedot. Palvelu löytyy osoitteesta http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Lisätietoja

Pääkaupunkiseudun joululiikenne:
Liikennevirasto, Helsingin tieliikennekeskus, p. 020 637 3328

Muun Suomen joululiikenne:
Liikennevirasto, Tampereen tieliikennekeskus, p. 020 637 3330

Trafi:
johtava asiantuntija Jussi Pohjonen, Trafi, puh. 029 5345 310, jussi.pohjonen(at)trafi.fi, Twitterissä @JussiPohjonen. Jussi Pohjonen on tien päällä perjantaina 22.12. klo 10–18, jolloin häneltä voi kysellä suoraan kuulumisia joululiikenteestä.

Liikenneturva:
koulutusohjaaja Erkka Savolainen, Liikenneturva, p. 020 7282 397, @ErkkaSavolainen

Poliisi:
Joulun aikana poliisin valtakunnallisesta liikenneviestinnästä vastaa Länsi-Uudenmaan poliisilaitos.

Ilmatieteen laitos:
ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset, twitter.com/meteorologit
viestinnän asiantuntija Heli Sariola,
puh. 029 539 2759