Hyppää sisältöön

Hiihtolomakausi alkaa - liikenteessä vilkasta tulevina viikonloppuina

Julkaistu 17.02.2016

Hiihtolomamatkaajat lähtevät tien päälle porrastetusti viikoilla 8–10. Seuraavana kolmena viikonloppuna liikennettä on monin paikoin selvästi normaalia talviviikonloppua enemmän. Vilkkaan liikenteen lisäksi epävakainen sää ja mahdollisesti huono ajokeli saattavat hidastaa matkantekoa ja lisätä onnettomuusriskiä.

Suomessa hiihtolomia vietetään porrastetusti viikoilla 8–10. Vilkkaimpia päiviä liikenteessä ovat viikon 8 perjantai ja lauantai sekä viikon 9 lauantai.

Ensimmäisenä lomailevat eteläsuomalaiset viikolla 8. Useimmat Etelä-Suomen hiihtolomamatkaajat lähtevät tien päälle joko perjantaina 19.2. tai lauantaina 20.2. Perjantaina 19.2. liikenne vilkastuu iltapäivällä, kun taas lauantaina 20.2. liikenne alkaa heti aamusta vilkkaana ja hiljenee vasta alkuillasta. Myös sunnuntaina 21.2. liikennettä on monin paikoin tavallista talvisunnuntaita enemmän. Liikenne voi viikonloppuna jonoutua paikoitellen.

Vilkkainta hiihtolomakauden ensimmäisenä viikonloppuna on Helsingin ulosmenoteiden lisäksi valtatiellä 5 Heinolasta Varkauteen sekä valtatiellä 4 Helsingistä aina Kemiin asti.

Pääkaupunkiseudulla työmatkaliikennettä on normaalia vähemmän viikolla 8, kun Etelä-Suomessa vietetään hiihtolomia.

Huono ajokeli voi hidastaa matkantekoa

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan hiihtolomakausi alkaa melko lauhassa säässä. Tulevana viikonloppuna vallitsee eteläinen ilmavirtaus, sää on pilvistä ja useita sadealueita liikkuu Suomen yli. Lumisateet huonontavat ajokeliä, joka muuttuu viikonlopun aikana huonoksi, paikoin mahdollisesti jopa erittäin huonoksi.

Runsaimmat sateet tulevat maan etelä- ja itäosassa. Lämpötila on enimmäkseen pikkupakkasella, etelässä ja lännessä lämpötila käy ajoittain nollan yläpuolella. Sateet tulevat suurimmaksi osaksi lumena, paikoin myös räntänä. Lunta kertynee 5-20 cm, Lapissa sateet jäävät vähäisemmiksi.

Vaihtelevien ajokelien takia viimeisimmät säätiedot ja voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset ennen liikenteeseen lähtemistä. Liikenteen sujumisesta ja keliolosuhteista kerrotaan myös radioissa.

Ajankohtaisen liikennetilanteen ja kelikameroiden kuvat voit tarkistaa Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta, joka löytyy osoitteesta http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Poliisi turvaa hiihtolomaliikennettä

Vaikka sinulla olisi kuinka kiire rinteeseen, niin suksien lisäksi matkaan kannattaa pakata malttia ja hyvää asennetta. Poliisi on aktiivisesti turvaamassa hiihtolomaliikennettä toiminnan pääpainon ollessa ajotapojen ja ajonopeuksien valvonnassa.

"Molemmat edellä mainituista kytkeytyvät toisiinsa, sillä kuljettajat, jotka haluavat ajaa muuta liikennettä nopeammin, syyllistyvät monesti vaarallisiin ohituksiin, eivät välitä turvaväleistä ja muutenkin omalla ajokäyttäytymisellään häiritsevät liikenteen tasapainoista kulkemista", toteaa Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen.

Lisäksi Poliisi valvoo hiihtolomaliikenteessä ajoneuvon kuormausta, teknistä kuntoa ja tietysti kuljettajan ajokuntoa.

Kiinnitä huomiota autosi kuntoon ja tavaroiden turvalliseen pakkaamiseen

Ennen hiihtolomaliikenteeseen lähtöä kannattaa käyttää muutama minuutti ajoneuvon huoltoon. On järkevää tarkastaa lasinpyyhkijöiden kunto ja täyttää pissapojan säiliö pakkasen kestävällä pesunesteellä. Vaihtelevissa olosuhteissa ajettaessa rapa roiskuu ja kuluneet lasinpyyhkijät vain naarmuttavat tuulilasin.

Kevätauringon paistaessa matalalta likainen ja naarmuuntunut tuulilasi muuttuu heijastepinnaksi joka haittaa kuljettajan havainnointia”, muistuttaa Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Ajoneuvon kunnon tarkistamisen lisäksi pakkaaminen kannattaa tehdä huolella. Liikenneturvan kehittämispäällikkö Antero Lammi kannustaa hiihtolomamatkalle suuntaavia pakkaamaan auton kaikessa rauhassa. Matkustamossa irrallaan oleva tavara voi kolaritilanteessa sinkoilla miten sattuu ja pahimmillaan saada aikaan suurta vahinkoa. Aina ei tarvita kolariakaan, vaan irtain voi liikkua töyssyjen, äkkijarrutuksen tai muun vastaavan liikkeen johdosta.

”Tavaroiden lastaaminen on hyvä tehdä huolella. Painavimmat nyssäkät pakataan alimmaisiksi auton tavaratilaan ja tuetaan hyvin. Kuormaverkoilla tai -liinoilla varmistetaan lastin pysyminen paikallaan. Takakonttia kannattaa aina käyttää tavaroiden kuljettamiseen, ja jättää matkustamo matkustajille. Se lisää myös matkustusmukavuutta”, Lammi opastaa.

Sukset, lumilaudat ja muut hiihtotarvikkeet on kätevin pakata auton katolle suksiboksiin. ”Tolkku on syytä pitää mukana suksiboksin pakkaamisessakin. Kattokuormalle on automallikohtaiset painorajat ja tieto löytyy auton käyttöohjekirjasta. Tavarat pitää myös sitoa kiinni boksin sisällekin.”

Eteläsuomalaisten paluuliikenne ja keskisuomalaisten menoliikenne 26.–28.2.

Paluuliikenteeseen eteläsuomalaiset lähtevät viikonloppuna 26.–28.2. Samana viikonloppuna keskisuomalaiset aloittavat hiihtolomansa, joten liikennettä on sekä etelään että pohjoiseen.

Perjantaina 26.2. ja lauantaina 27.2. liikennettä on tavanomaista viikonloppua enemmän monilla tieosuuksilla. Jonoja voi syntyä muun muassa valtatiellä 4 Heinola–Kemi -välillä, Jyväskylä–Kemi -välillä, Mikkeli–Varkaus -välillä ja valtatiellä 5 Heinola–Varkaus -välillä.

Sunnuntai 28.2. on niin ikään vilkas päivä etelään päin suuntautuvassa liikenteessä. Jyväskylän pohjoispuolella liikennemäärät jäävät alhaisemmiksi kuin lauantaina, mutta etelämpänä päivä on viikonlopun vilkasliikenteisin.

Hiihtolomaliikenteen viimeinen viikonloppu 4.–6.3.

Kolmantena hiihtolomakauden viikonloppuna keskisuomalaiset palaavat hiihtolomaltaan ja pohjoissuomalaiset aloittavat lomansa. Oulu–Kemi -välillä liikennettä on normaalia viikonloppua enemmän molempiin suuntiin ja liikenne jatkuu normaalia vilkkaampana koko 10 viikon.

Hiihtolomakaudella vilkasta myös rautateillä

Alkava hiihtolomasesonki on yksi vuoden vilkkaimmista matkustusajankohdista rautateillä. Suosituimmat junat pääkaupunkiseudulta pohjoiseen, etenkin Lappiin, alkavat olla jo varsin täysiä. VR:n mukaan kaikkein suosituimmat ja täysimmät junat kulkevat Kolariin.

Jotta juna pääsisi lähtemään asemalta mahdollisimman jouhevasti, kannattaa laiturilla olla ajoissa ja katsoa missä kohtaa oma vaunu pysähtyy. Näin pääsee suoraan omaan vaunuunsa, eikä junan sisällä tarvitse seikkailla vaunusta toiseen. Vaunujen pysähdyspaikoista saat lisätietoa laiturinäytöistä.

 

Lisätietoa

Ajankohtaisesta liikennetilanteesta lisätietoa Liikennetilanne-palvelusta:
http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Tienkäyttäjän linja (24h/vrk)
p. 0200 2100
Ilmoitukset liikennettä vaarantavista ongelmista tiestöllä.

Twitter: @Liikennetilanne ja @LiikennePKS

Liikenteen asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu palvelee (ark. klo 9-16)
p. 0295 020 600

Ilmatieteen laitos
ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
twitter.com/meteorologit
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Poliisi,
poliisitarkastaja Pasi Kemppainen, p. 0295 481631

Trafi,
johtava asiantuntija Jussi Pohjonen,
[email protected],
p. 029 5345 310

Liikenneturva,
kehittämispäällikkö Antero Lammi,
p. 020 7282 346

Rautatieliikenne
VR Groupin mediadesk 03070123

 

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta