Hyppää sisältöön

Asiakaspalvelun ajankohtaiset: Liukkauden torjunta puhuttaa

Julkaistu 18.12.2018

Pakkasen ja suojakelien vaihtelut liukastavat nyt tienpintoja. Liukkaudentorjunta on liikkujien turvallisuudelle tärkeää, mutta torjuntakeinoista ollaan montaa mieltä.

Miksi käytetään suolaa?

Teitä suolataan, jotta tien pinta olisi riittävän pitävä ja liikenne sujuisi turvallisesti. Vilkkailla teillä pienikin liukkaus voi johtaa vakaviin seurauksiin. Vilkkaasti liikennöidyllä tiellä hiekka ei pysyisi ajoradalla kuin pienen hetken. Siksi on järkevintä hyödyntää asfaltin omaa kitkaa ja estää suolalla pintaan muodostuva jää.

Suolaaminen on perusteltua myös liikenteen sujuvuuden takia. Etenkin raskaita ajoneuvoja ajavat ammattikuljettajat kaipaavat suolaa teille enemmän. Pienikin liukkaus voi pysäyttää rekan mäkeen, ja silloin on koko liikenne jumissa. Suolaus palvelee tätä kautta koko liikenteen sujuvuutta.
Asiakkailta kuulee ihmettelyä myös siitä, että miksi tietä suolataan, vaikka se ei ole liukas. Tällöin kyseessä on yleensä tilanteen ennakointi. Urakoitsijat seuraavat tarkasti sääennusteita, ja suola kannattaa levittää tielle jo ennen pakastumista. Jos luvassa on erittäin liukkaaksi muuttuvaa keli, aloitetaan suolaus hyvissä ajoin. Jäätyneelle pinnalle suolaa jouduttaisiin levittämään huomattavasti enemmän. Suolaus on paikallaan myös silloin, kun ennustetaan navakkaa tuulta. Kovalla tuulella haihtuminen on suurempaa ja märät tiet voivat jäätyä, vaikka lämpötila olisi seitsemän astetta plussan puolella.

Jalankulkijoita ja pyöräilijöitä yhä enemmän

Yhteydenottoja tulee yhä enemmän jalankulkijoilta ja pyöräilijöiltä. Uusissa talvihoidon linjauksissa onkin painotettu kävely- ja pyöräilyväylien laadukkaan kunnossapidon tärkeyttä myös talvella. Mutta kelien ollessa erityisen haastavat, ei kapasiteetti aina riitä kaikkien väylien kunnossapitoon heti tarvittaessa. Vilkkaimmat väylät hoidetaan aina ensin.
Jokatalvinen on toive jättää jalankulkuväylän toinen puoli hiekoittamatta kelkkoja varten. Tässä turvallisuus menee kuitenkin mukavuuden edelle. Jos toinen puoli jätetään hiekoittamatta, liukastumisien todennäköisyys kasvaa merkittävästi.

Palautekanavat tutuksi

• Liukkaista väylistä kannattaa soittaa Tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100 (24 h/vuorokaudessa).
Kelikamerat näyttävät kätevästi, mikä on tilanne noin 700 eri paikassa ympäri Suomen. Kelikameroiden kuvat ja säätiedot päivittyvät noin 30-60 min. välein. Huomioi kuitenkin, että toisinaan tilanne voi muuttua hyvin nopeasti.
• Sähköisessä Palauteväylä-palvelussa voit merkata avautuvalta kartalta kohteen, josta haluat laittaa palautetta. Voit pyytää palvelussa myös yhteydenottoa sinuun toivomallasi tavalla. Jos olet tottunut chatin käyttäjä, voit arkisin kello 12–16 kirjoittaa viestin myös palautekanavan chat-palveluun.

Leppoisaa joulumieltä ja turvallista matkaa!

Joulunseutu kuuluu liikenteessä vuoden toiseksi vilkkaimpaan sesonkiin. Kaikki teiden kunnossapidosta vastaavat tahot ovatkin varautuneet tekemään parhaansa, että liikenne sujuu kaikilla väylillä mahdollisimman sujuvasti ja turvallisesti. Varaathan kuitenkin riittävästi aikaa matkantekoon. Ajonopeuksien sovittaminen olosuhteiden mukaan lisää turvallisuutta. 
 

Lisätietoa teiden talvihoidosta:

ELY-keskus, teiden talvihoito 

Liikennevirasto, teiden talvihoito 

Talvihoidon toimintalinjat 

Ympäristöhaittojen ehkäisemisestä:

Miten ympäristökysymykset huomioidaan maanteiden kunnossapidossa 


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta