2017 alkavien alueurakoiden tiedotustilaisuudet

Läntisen ja eteläisen sekä Itäisen ja pohjoisen hankinta-alueiden tiedotustilaisuuksien esitysaineistot

 

Hoidon ja ylläpidon alueurakoiden 2017 tiedotustilaisuudet pidettiin 25.10.2016 Tampereella ja 26.10.2016 Oulussa. Oulun tilaisuuteen oli mahdollista osallistua videoyhteyksillä myös Jyväskylästä, Kuopiosta ja Rovaniemeltä.

Alla olevista linkeistä löytyvät tilaisuuksien ohjelmat sekä esitelmät (Zip -muotoon pakattuina).

Vuoden 2016 Urakoitsijaseminaarin esitysaineisto

 

Maantiesiltojen hoito- ja vuositarkastuskoulutus 2016

Valtakunnallinen maantiesiltojen hoito- ja vuositarkastuskoulutus 24.5.2016 Oulussa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa osoitteessa:

Veteraaninkatu 1, Kymmenen virran sali 4. kerros.

  • Koulutus on tarkoitettu maanteiden hoidon ja ylläpidon alueurakoitsijoiden omille henkilöille ja heidän mahdollisesti vuositarkastuksissa käyttämilleen konsulteille sekä ELYissä alueurakoista vastaaville.
  • Koulutuksen läpäisystä annetaan todistus.
  • Urakoitsijoiden maantiesiltojen vuositarkastuksia tekeviltä henkilöiltä edellytetään tämän koulutuksen tai siltojen yleistarkastuskoulutuksen suorittamista.

Ilmoittautumiset koulutukseen pyydän lähettämään sähköpostilla Liikennevirastoon toimistosihteeri Irja Arolle to 12.5.2016 mennessä sähköpostilla ( irja.aro@liikennevirasto.fi ).

Koulutuksen alustava ohjelma: (linkki)

 

Esittelymateriaalit maanteiden hoidon alueurakoiden tilaisuuksista 16.2.2016 (etelä ja länsi) ja 23.2.2016 (itä ja pohjoinen)

Yleisiä ohjeita:

Eteläinen hankinta-alue:

Itäinen hankinta-alue:

Läntinen hankinta-alue:

Pohjoinen hankinta-alue:

 

Maanteiden hoidon alueurakoista tiedotettiin myös 14.10.2015

Urakkakilpailu maanteiden hoidon alueurakoista oli kireää 30.9.2015

Liikenneviraston v. 2015 kilpailutuskierros maanteiden päivittäistä hoitoa koskevista urakoista on ratkennut. Tarjousten yhteenlaskettu arvo on 129 miljoonaa euroa. Kilpailutusvuorossa olivat nyt 11 tänä vuonna alkavaa urakkaa: Porvoo, Mäntsälä, Lieto, Parkano, Virrat, Lapua, Ilomantsi, Juva, Puolanka, Sodankylä ja Kemijärvi-Posio.

Tarjousten yhteenlaskettu arvo oli 128 miljoonaa euroa. Urakoitsija vaihtui viidessä urakassa. Syksyllä uuden urakkakauden alkaessa käynnissä on 80 urakkaa, joita hoitaa kuusi eri urakoitsijaa. Tarjouksia tuli nyt enemmän kuin edellisellä kierroksella, keskimäärin 4 hyväksyttyä tarjousta urakkaa kohden.
 
Nyt kilpailutetut urakat jakaantuivat lopulta kahden urakoitsijan kesken, vaikka tarjoajia urakkaa kohden oli aiempaa enemmän. Tuntuvimmin kierros vaikutti Lemminkäinen Infra Oy:n markkinaosuuteen, joka kasvoi huomattavasti, urakoitsija voitti yhden aiemman urakan lisäksi tällä kilpailutuskierroksella neljä uutta alueurakkaa. 
 

Hintataso laski edelleen hieman

Kilpailu oli pääosassa urakoita kireää tai jopa erittäin kireää. Saatujen tarjousten yhteenlaskettu hinta oli 128 miljoonaa euroa. Hinta alitti 3 prosentilla Liikenneviraston kokonaiskustannusarvion.
Maanteiden hoidon hinnat laskivat edelleen hieman edellisestä vuodesta. Tosin viime vuodesta poiketen tällä kilpailutuskierroksessa ei ollut mukana erittäin vaativia urakoita, jotka mahdollisesti olisivat nostaneet hintaa. Eri vuosina kilpailutettavien urakoiden hintavertailu on varsin vaikeaa, sillä vuosittain kilpailussa on hyvin erityyppisiä urakoita. Myös urakoiden sisältö eri urakoissa on alkanut eriytyä entistä enemmän. Esimerkiksi päällysteiden paikkaukset ovat mukana pääosassa alueurakoita, vaikka niitä teetetään myös erillisissä urakoissa.


Valitut urakoitsijat

Nyt kilpailutetut alueet menivät kahdelle urakoitsijalle: Lemminkäinen Infra Oy:lle, joka voitti neljä urakkaa ja kasvatti markkinaosuuttaan, Destia Oy:lle, joka voitti yhden uuden ja kuusi vanhaa urakkaa, mutta hävisi kaksi urakkaa. Vaikka Destian markkinaosuus hieman pieneni, se vastaa edelleen yli puolesta urakoista. NCC Roads Oy puolestaan menetti markkinaosuuttaan häviämällä kaksi urakkaa.
 
Tänä vuonna käynnissä olevien ja käynnistyvien maanteiden hoidon alueurakoiden urakoitsijakohtaiset markkinaosuudet (suluissa edellisen vuoden osuudet):
 

  • Destia Oy 57,1 prosentti (57,6 %)
  • YIT Rakennus Oy 25,8 prosenttia (27,3 %)
  • NCC Roads Oy 6,7 prosenttia (8,7 %)
  • Lemminkäinen Infra Oy 5,9 prosenttia (1,4 %)
  • Savon Kuljetus Oy 3,6 prosenttia (3,8 %)
  • Pahkakangas Oy 0,8 % (0,9 %)

Kilpailuttamisen tuloksia 2015

Urakoitsijat kartta 2015-16

Urakka-alueet ja urakoitsijat 2004 -2021