Hyppää sisältöön

Maailmanluokan arktinen älyliikenteen ekosysteemi Tunturi-Lappiin

Julkaistu 31.01.2016

Suomen Lappiin kehitetään maailmanluokan arktista älyliikenteen ja automaattiajamisen ekosysteemiä. Älyliikenteestä kiinnostuneita toimijoita on kokoontui 1.2. Tunturi-Lappiin visioimaan tulevaa. Tilaisuudessa julkistettiin hankkeen ensimmäiset käytännön toimet sekä ensimmäinen kumppanuussopimus. Sopimuksen mukaan Norjan ja Suomen tieliikenneviranomaiset tekevät jatkossa tiivistä yhteistyötä Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Norjassa. Tarkoituksena on parantaa rajan ylittävän liikenteen turvallisuutta ja tehokkuutta älykkään liikenteen järjestelmien avulla.

”Auroran tavoite on luoda Tunturi-Lappiin maailmanluokan arktinen älyliikenteen testausalue, joka luo liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille ja kansainvälisille yrityksille. Meillä on mahdollisuus nostaa Suomi maailman kärkeen älyliikenteen ja digitaalisen liikenneinfran kehittäjänä”, kiteyttää toimitusjohtaja Reija Viinanen Tunturi-Lapin Kehitys ry:stä.

Ensimmäiset toimenpiteet liikkeelle

Olokselle kokoontui tänään useita liikennealan kansainvälisiä ja kotimaisia päättäjiä, teollisuuden edustajia ja potentiaalisia kumppaneita sekä kehittäjiä ja tutkijoita keskustelemaan yhteistyömahdollisuuksista.

"Aurora-hankkeesta on hyötyä koko Suomelle. Tielle rakennettavat testausjärjestelmät ja älyliikenteen instrumentointi luovat mahdollisuuden valmistautua sekä tieliikenteen automaatioon että väylien älykkääseen elinkaarenhallintaan. Tätä tietoa voidaan hyödyntää älyliikenteen kehittämisessä kustannustehokkaasti myös muualla Suomessa", sanoo Liikenneviraston pääjohtaja Antti Vehviläinen.

Alueen ensimmäisiä älyliikennepalveluita on porovaroitusjärjestelmä, jonka tavoitteena on liikenneturvallisuuden lisääminen paikkatietoteknologiaa ja digitalisaatiota hyödyntäen. Palvelussa ensisijaisesti ammattiautoilijat, ja myöhemmin kuluttajat, voivat raportoida ja vastaanottaa turvaviestejä matkapuhelimen kautta. Tavoitteena on, että palvelu otetaan koekäyttöön Tunturi-Lapin alueella jo syksyn 2016 aikana. Palvelua on toteuttamassa useita yrityksiä.

Aurorassa kehitetään myös uusia liikkumisen palveluita (MaaS). Ylläksen matkailijat hyötyvät tästä keväästä lähtien Ylläs Around -sovelluksesta, jolla voi yhdistellä julkisen liikenteen matkoja helposti ja edullisesti. MaaS -operaattorina toimii Sonera.

Aurorassa on neljä kärkeä: liikenteen älykäs automatisaatio, keskustelevat ajoneuvot, älykäs väyläomaisuuden hallinta sekä liikkuminen palveluna.

Aurora on avoin kaikille toimijoille. Hankekokonaisuudessa ovat tällä hetkellä mukana liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Maanmittauslaitos, Ilmatieteen laitos, ITS Finland ry, HERE, Roadscanners Oy, Lapland Proving Ground Oy, Ylläksen Matkailuyhdistys ry ja Tunturi-Lapin Kehitys ry.

Keskustelua Aurora Symposiumista löytyy Twitteristä aihetunnisteella #snowbox. Kutsuvierastilaisuuden järjesti Tunturi-Lapin Kehitys ry yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön, Liikenneviraston sekä Trafin kanssa.

Lisätietoja:

Reija Viinanen, +358 400 423 370, [email protected], www.snowbox.fi, @SnowboxFinland.

Lue lisää Liikenneviraston digitalisaatiohankkeesta.

 

Liitteet

Liikennevirasto mahdollistaa toimivat, tehokkaat ja turvalliset matkat ja kuljetukset. www.liikennevirasto.fi

Trafikverket möjliggör fungerande, effektiva och trygga resor och transporter. www.trafikverket.fi  

www.facebook.com/liikenneverkossa

www.twitter.com/liikennevirasto

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta